Bakgrunn

Innbyggere er nå godt vant med teknologiske løsninger i sin hverdag. Det blir stadig vanligere med smarthus, alarmtjenester og tekniske hjelpemidler som er koblet opp via internett. Samtidig øker trykket på kommunene for å ta i bruk velferdsteknologiske løsninger hos sine tjenestemottakere, og det ligger en betydelig forventning om besparelse i tid og ressurser. IKOMM AS og Eidsiva Bredbånd går nå inn i et forskningssamarbeid med NTNU, HINN, Lillehammer Kommune og Helseinn for å undersøke mulighetene for mer bærekraftige teknologiske løsning til kommunens innbyggere.

Prosjektets mål

Via prosjektet Internet of my Things (IOMT), skal det nå avklares om det er mulig å samkjøre bruk av eksisterende teknologi hos tjenestemottakere som har offentlige tjenester. Juridiske, tillitsmessige og tekniske barrierer skal identifiseres, og løsninger skal foreslås og prøves ut. Kort fortalt ønsker vi å kartlegge mulighetene for at hjemmetjenesten kan benytte seg av tjenestemottakerens privateide elektroniske dørlås, og hva som skal til for at respektiv mottaker har tillit til at dørkoden blir behandlet konfidensielt av involverte parter. Samtidig må vi finne et svar på hvordan tjenestemottakeren skal kunne gi, og trekke tilbake, sitt samtykke i data som deles mellom partene.

Finansiering

Prosjektet har mottatt støtte fra Regionale forskningsfond Innlandet (RFF Innlandet) og har et budsjett på 6 millioner kroner. Utvikling av søknaden til RFF har foregått innen rammen av Helseinns FoUI-akselerator, et program for rådgivning og prosess-støtte som tilbys til Helseinns medlemmer.

Fra venstre: Øvyind Sørbu, Bernt Tennstrand, Randi Willa og Kasper Hansen